Ana Sayfa

Kategori

Sayaç

Göz Tembelliği

9 Haziran 2010 Çarşamba

Ambliyopi terimi görme ve tembellik kelimelerinin latincelerinden oluşan görmede yavaşlık olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Genellikle organik bir nedeni olmaksızın görme keskinliğinin azaldığı ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Şaşılık ile birlikte en fazla görülen suyu anormalliğidir. Göz tembelliği şaşılığa neden olabilmektedir.

Tek taraflı yani tek gözde olabildiği gibi iki gözde de olabilir. Göz tembelliği olduğunun sözlenmesi için iki göz arasında bariz şekilde görme keskinliği farkı olmalıdır. Ayrıca görülen nesnelerin şekillerinde bozukluk ve derinlik algısında yanılsama da bulunmaktadır.

Tüm nüfusun yüzde dördünde göz tembelliği bulunmaktadır. 45 yaşına kadar bu nedenle olan görme kayıpları, diğer tüm nedenlerle olan görme kayıplarından oldukça fazladır. Bu istatistikle görme kaybının en önemli nedenlerinden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Tek taraflı göz tembelliği olmasının nedenleri şaşılık, kırılma farkları, katarakt, korneada matlaşma, kontrolsüz göz kırpma, çift taraflı tembelliğin nedenleri ise çift taraflı katarakt, hipermetropluğun tedavi edilmemesi ve gözlerin kontrolsüz olarak sürekli hareket ettirilmesidir.



Labels:

0 yorum:

Yorum Gönder