Ana Sayfa

Kategori

Sayaç

Üstün Zekalı Çocukların Bilişsel Özellikleri

9 Haziran 2010 Çarşamba

Üstün zekalı çocuklar doğumlarını izleyen kısasüre içinde çevrelerinde olan olaylara, duydukları ve dokundukları nesnelere çok daha fazla ilgi gösterir. Dikkatlerini kolayca toplayarak uzun süre koruyabilirler. Yaşın ilerlemesi ile dikkat yoğunluğu süresi artar. Hevesli ve meraklı olmaları, öğrenme istekleri sebebiyle karşılaştıkları problemler üzerinde akıl yürütebilir ve kavramlar meydana getirebilirler.

Akıcı düşüncelere sahiptirler. Ezberleme ve bunları uzun süre koruyabilme yetenekleri vardır. Geniş kelime bilgilerinin yanısıra okumayı genellikle kendi başlarına öğrenirler. Sayıları severler. Zamanı küçük yaşlarda kavrarlar. Başladıkları işleri bitirmeyi ve başkalarının kendilerine bilgi vermesinden hoşlanırlar.

Kavramlar arasında mantıksal bir ilişkiyi görebilir, dildeki mecazi anlamları kavrayabilirler. Mantıksal muhakemeler kurar karmaşık problemlere rahatlıkla çözümler üretebilmektedirler. Yaratıcılık konusunda yaşıtlarına oranla daha akıcı ve esnek düşünebilmekte, en küçük ayrıntıları bile değerlendirmekte, aynı konuda pek çok farklı fikir üretebilmektedirler. Karmaşık düşünce süreçlerine ve analitik düşünebilme yeteneklerine sahip olduklarından matematiksel ilişkileri çabuk kavrayabilmekte ve uygulayabilmektedirler.



Labels:

0 yorum:

Yorum Gönder